perjantai 15. marraskuuta 2013

Taivaslaulu


Luin Pauliina Rauhalan kirjan Taivaslaulu. Eilen illalla. Yhdeltä istumalta. Sitä ei voinut laskea kesken kädestään. Kirja on puhutteleva.

Tuo kirja sai ajatukseni jopa kahden vuosikymmenen taakse. Silloin luin Jean Sassonin Prinsessa-trilogian. Vuosikymmen sitten puolestaan luin Liza Marklundia, tässä yhteydessä hänen kirjansa Uhatut.

Saatuani Uhatut luetuksi ystäväni kertoi menneensä naimisiin muslimin kanssa. Juuri luettuani tuon kirjan tämä uutinen oli minulle järkyttävä. Ystäväni liitto on jo päättynyt, ei kuitenkaan mistään Uhatuissa esiin tulleista mahdollisista syistä. Haluan tässä vielä lisätä että työskentelen paljon maahamme läheltä ja kauempaa muuttaneiden kanssa ja kokemukseni ovat olleet kautta vuosien hyvät, jopa upeat. Minulla ei ole pahaa sanottavaa. Tietty aika ajoin asioita ihmettelee ja kummastelee, niin kuin aina, kun ihmisten kanssa työskentelee, mutta on muistettava meidän kaikkien olevan ihmisiä, inhimillisiä.

Yhtä kaikki, nuo viisi kirjaa ovat ne, jotka ovat kaikkien satojen lukemieni kirjojen joukosta minua eniten puhutelleet. Vielä muistan ne yhdeksänkymmentäluvulla kokemani tunteet ja kuohut ajatuksissani, Uhattujen pahuuden ja sen herättämät järkytykset. Ja eilen moni ajatus poukkoili villisti päässä, törmäillen ja kiitäen.

Nuo viisi kirjaa ovat kukin saaneet minut itkemään, niin eilinenkin. Jonotin kirjaa kirjastosta kuukausia. Saatuani sen luetuksi ajattelin palauttaa sen heti, jotta seuraava sen nopeasti saisi. Enpä palautakaan, luen sen uudelleen, hitaammin.

Mikä meissä ihmisissä oikein on? Mikä meitä vaivaa? Miksi toiset luulevat olevansa oikeammassa kuin toiset? Johtajuutta tarvitaan, mutta toisen alistaminen ja mitätöiminen eivät ole johtajuutta. Näistä kirjoista olisi helppo vetää johtopäätös, että uskonto sallisi nuo. Se olisi liian helppo vastaus. Se ei voi olla se. Mikä se sitten on? Mitä sinä ajattelet?

-tarjah-
tabletilla taas

4 kommenttia:

 1. Minulla on vielä taivaslaulu lukematta, kirjastosta toivon sen saavani.

  Mutta puhuttelevia kirjoja nuo kaikki.

  VastaaPoista
 2. Pitää kyllä varata kyseinen kirja kirjastosta heti tänä iltana.Kiinostavia oli myös muutkin mainitsemasi kirjat.

  VastaaPoista
 3. En ole lukenut Taivaslaulua, mutta tuohon mietintääsi... Samaa olen monesti miettinyt. Ja siis tunnen ateisteja, jotka ovat ollet sitä mieltä, että heillä vain on oikeus kohdella muita ihmisiä huonosti. Mä uskon, että on vain olemassa ihmisiä, jotka ovat jostain syystä kasvaneet kunnolla vinoon. Tekosyynsä kaikilla, joillakin se on uskonto tai kulttuuri, joillakin joku muu.

  VastaaPoista
 4. Kävinkin varaamassa.Pääsin varauslistalla sijalle 23.Pitää hetki odotella ennenkuin kirjan saa,vaikka varattavia olikin 6 kpl.

  VastaaPoista