lauantai 29. maaliskuuta 2014

Kookosöljy


Pieni ihminen kummastelee maailman menoa. En tiedä olenko yksin, ainoa, ensimmäinen, joku vain vai viimeinen tyhmä, kunhan mietin.

Mitä ihmeen terveellisyyttä on käyttää kookosöljyä, kookosrasvaa, kookoskermaa, kookosmaitoa, kookoslastuja tai kookoshiutaleita?

Sitä kookosta kaikista tuuteista niin hypetetään, pieni pääni aivan pullistele. Kookos muka on superterveellista, millään, en niin millään tämän hetken tiedoillani suostu uskomaan. Kun joku sen minulle perustelee luotettavasti, olen heti valmis myöntämään väärässä olemiseni, mutta voin sanoa, että pitää tapahtua paljon.

Kookosöljyn sisältämää lauriinihappoa käytetään yhtenä terveysväittämänä. Se on ainoita löytämiäni perusteluita, joissa olisi oikeata järjenhiventäkään.

Vikipedia sanoo lauriinihapon kasvattavan hdl:n määrää, mutta nostaa kokonaiskolesterolia, vaikutus sepelvaltimotautiin  jää epävarmaksi, siitä ei ole näyttöä. Jos jollain lailla haluaa vaikuttaa parantavasti sepelvaltimotaudin riskiä pienentävästi, kookosöljyn sijaan siinä kannattaa käyttää supisuomalaista rypsiöljyä, tutkimusten mukaan sillä on viisinkertainen teho hdl-kolesterolin suhteeseen. Hahaa, pääsinpäs taas puhumaan suomalaisen ruoan puolesta.

Lauriinihappo kuulostaa eksoottiselta ja on helppo lausua. Roskasivusto vetoaa nykyihmisen herkimpiin tuntoihin sanomalla sen olevan puuttuva osa nykyisestä ruokavaliosta. Hohhoijaa vaan.

Jos haluat tietää enemmän kookosöljyn todellisesta ravitsemuksellisesta sisällöstä, klikkaa tästä, pääset faktan äärelle.

Hyödyllisintä on korvata transrasvat cis-tyydyttymättömillä, luonnollisilla tyydyttymättömillä rasvahapoilla, sianihrakin taitaapi olla kookosöljyä parempaa, hahhahhaa, tätä ei pidä ottaa kirjaimellisesti, totta se silti on.

No jaa, kukin saa tehdä just niin kuin tykkää, meillä kaikilla on omat syymme tehdä valintoja, minä en ole valintoineni yhtään muita parempi, en myöskään huonompi. Onneksi en ole mikään guru enkä joudu tästä tilille, tämä on vain ajatusten kirjaamista, tiättehän, sellainen huolipäiväkirja, tällä kertaa vähän globaalimmasta aiheesta kuin oma napa. Minä vaan tykkään tietää.

Nyt tämä täti menee ulos, nautitaan kun aurinko vielä paistaa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti